marți, 11 septembrie 2012

Noaptea alba a Filmului Romanesc 2012

Noaptea Alba a Filmului Romanesc va avea loc simulta in Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara si Iasi in data de 14 septembrie iar cinefilii vor putea sa se delecteze cu filme in 15 locatii.

Vor fi filme pe toate gusturile, filme doi care au avut un succes impresionant dar si filme veci care au inspirat generatii de artisiti.

Un loc special la aceasta editie este dedicat Fundatiei Arte Vizuale (FAV), care implineste 20 de ani de la infiintare. FAV a produs peste 80 de proiecte de film si video (fictiune, documentare, filme experimentale, filme promotionale pentru creatorii de teatru, dans, muzica si cinema, co-productii, proiecte speciale si multi-media). Spectatorii vor putea viziona cu aceasta ocazie 7 filme marca FAV printre care: Lindenfeld 1994, a lui Radu Munteanu, Lucy Castle Hotea, Vali Hotea - 1996, Franzela exilului, Alexandru Solomon - 2002, Boborul, Radu Igazsag - 2004, dar si un scurt promo la documentarul despre expeditia lui Emil Racovita, Exploratorul de Gabor Xantus - 2012.

Un eveniment inedit al festivalului va fi productia Kiddo, Millo Simulov, publicul va fi invitat sa decida soarta personajului, acesta fiind primul film intractiv din Romania. Prin votul majoritatii din sala ii va fi decis destinul de mai multe orin in decursul filmului, din variantele oferite de autori. Filmul a fost prezent si la cea de a 11-a editie TIFF unde a avut un mare succes.

Deasemenea vor fi prezente si animatiile romanesti, prezente anul trecut in competitia Festivalului International de Animatie Anim'est.

Una dintre cele mai asteptate comedii romanesti ale anului va avea premiera in cadrul Noptii Albe, Despre Oameni si Melci, avandu-i in rolurile principale pe Monica Birladeanu si Andi Vasluianu. Dupa succesul extraordinar de la TIFF 2012 si la Festivalul de Film Independent Anonimul, bucurestii vor avea in sfarsit ocazia sa il vizioneze la Cinema Studio de la ora 22.00

Alte titluri care sigur va vor capta atentia sunt productiile:
Toata lumea din Familia Noastra - Radu Jude - Marele Premiu al Festivalului de Film de la Sarajevo - Inima Orasului Sarajevo
Undeva la Palilula - Silviu Purcarete - debut si un film cum nu s-a mai vazut
Crulic, drumul spre dincolo - Anca Damian  - prima animatie autohtona din ultimii 20 de ani
Visul lui Adalbert - Gabriel Achim - comedie neagra
Din dragoste cu cele mai bune intentii - Adrian Sitaru - castigator a doua trofee la Festivalul de Film de la Locarno
Un gand, un vis, Doyle...si un pix - Bogdan Ilie-Micu - premiul Zilele Filmului Romanesc - TIFF2012 pentru debut
Pacatoasa Teodora - Anca Hirte - nominalizat premiile Gopo 2012, cel mai bun documentar;
8 Martie - Alex Belc

Printre scurtmetraje veti regasi titluri care au fost prezente si la TIFF 2012, Blu, distins cu Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru Scurtmetraj, Hello Kitty, Gopo 2012, premiul pentru "Tanara Speranta" sau Cheful regizat de Adrian Sitaru.

In Bucuresti Noapte Alba va fi organizata in locatiile: Cinema Studio, Cinema Patria, Noul Cinamatograf al Regizorului Roman, Club Fabrica si Cinema Elvira Popescu, Club Control, Centrul Isoric - Piata Sfantului Anton, Gradina Verona, Godot Cafe si CinemaPro (pret bilet 6.4 lei).

Programul Filmelor in Bucuresti
In Cluj Napoca proiectiile vor avea loc la Cinema Victoria si la Casa TIFF, inaugurata cu ocazia celei de a 11-a editii a Festivalului International de Film Transilvania
Programul Filmelor in Cluj-Napoca
La Timisoara cinefilii sunt asteptati in Cinema Timis, dar si in cadrul Festivalului Plai la Muzeul Satului Banatean.

Programul filmelor la Timisoara
Si in sfarsit, la Iasi sunteti asteptati la Cinema Victoria cu urmatoarele filme:

Program Iasi
Intrarea este libera in limita locurilor disponibile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu