miercuri, 5 august 2009

My Bloody Valentine (1981)

"From the heart comes a warning filled with bloody good cheer, remember what happened as the 14th draws near..."

My Bloody Valentine, sigur va suna cunoscut, avand in vedere ca varianta 3D a aparut anul acesta.Dar o sa vorbesc mai intai despre varianta mai putin cunoscuta si anume originalul din 1981, care la vremea lui as putea spune ca a produs senzatie fiind ca a aparut in perioda de glorie a Slasher-urilor, cand motivele si scenele obisnuite ale acestui gen nu au fost uzate in totalitate.

Filmul apare dupa succese ca Black Christmas, The Texas Chain Saw Massacre (1974) si Halloween ('78) si i se pot adauga productii ulterioare ca Friday the 13th, Prom Night, The Fog, Terror Train sau Hell Night, impreuna aceste filme fiind un pionierat in domeniul Slasher.

"Long story short" filmul asta are toate ingredientele pentru un horror de succes, o poveste spoky: cu 20 de ani in urma in orasul Valentine Bluffs, doi supraveghetori de la mina au lasat iesirea nesupravegheata pentru a ajunge la balul dat cu ocazia zilei de Sf. Valentin. Astfel nivelul gazului metan a crescut creand o explozie si blocand 5 mineri inauntru. Dintre cei 5 mineri blocati doar unul a supravietuit, Harry Warden, insa el a fost inchis intr-un spital de nebuni. Dupa un an tot de ziua Sf. Valentin Harry scapa din spital si se intoarce in oras pentru ai ucide pe cei doi supraveghetori, lasand o amenintare asupra orasului sa nu mai tina un bal de Sf Valentin niciodata. Astfel Harry se transforma intr-o legenda:

"Every February 14th, Harry comes back to town, his pick axe stained with blood, waiting in the shadows of the Hanniger mine just for someone to kill should they not heed his warning!"
Dupa 20 de ani de la acest incident orasul vrea din nou sa organizaze serbari cu ocazia Sfantului Valentin, iar Harry isi face din nou aparitia, Seriful si primarul se decid sa renunte la serbari dupa ce au loc cateva crime, dar tinerii orasului se decid sa aiba cheful lor propiu chiar langa mina. Acum intervine si drama, caci suntem introdusi in acest grup de tineri, in centrul lor sunt TJ/fiul primarului (Paul Kelman), Sarah (Lori Hallier) si Axel (Neil Affleck). Cei trei reprezinta un adevarat triunghi al "dragostei": Sarah si Tj formand un cuplu in trecut, asta pana cand Tj se muta la Cali pentru a incerca sa traiasca acolo, insa u ii iese nimic si se intoarce acasa. Fiind plecat destul de mult timp, Sarah isi indreapta atentia asupra lui Axel. Cand Tj se intoarce acasa competitia pentru castigarea inimii lui Sarah incepe.

Dupa cum spuneam petrecerea de Valentine se da langa mina, deci pe teritoriul lui Harry. Cred ca va dati seama ce urmeaza, Harry ii ia pe rand pe fiecare si ii omoara cu sange rece.

Punctul cuminant apare in momentul in care Sarah, prietea ei cea mai buna, Patty, impreuna cu iubitul ei Hollis si Howard, bufonul grupului pleaca intr-o excursie in mina. Asa ca totul se muta intr-un decor infiorator cu tunele si vagoane de mina, intuneric si teren alunecos.

Povestea sau mai bine spus legenda lui Harry este destul de originala, firul narativ este destul de simplu, insa as putea sa spun ca unele motive sunt preluate din alte bockbusteruri ca Jaws (1975) (insa cu roluri inversate ale primarului si ale serifului, canad unul dintre ei vrea sa anunte populatia iar celalalt nu) iar finalul cu schimbare de situatie este preluat din Carrie(1976).

Daca sunteti fani ai genului sigur o sa va placa filmul iar 3d-ul despre care o sa vorbesc curand o sa va incante.



“Daddy’s gone away, Harry Warden made you pay”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu