joi, 6 august 2009

The Grudge (2004)


Ok...sigur ati auzit de filmul asta si probabil ca este foarte cunoscut datorita parodiei Scary Movie 4. Am vazut filmul de 2 sau de 3 ori si va spun sincer prima data am fost ingrozita, porma plictisita. Sincer imi pare rau ca nu am vazut originalul...in Japoneza, am auzit ca e mult mai bun, dar poate poate in viitorul apropiat. Ju-on sau The grudge in traducerea americana aduce in prim plan o traditie japoneza despre morti si stafii.

In re-make-ul american veti intalnii obisnuitele clisee din filmele japoneze cu stafii. Fantome albe cu parul neobisnuit de lung si negru desigur care scot sunete ciudate si omoara pe toata lumea.
Povestea este urmatoarea: Kayako este o tanara mama cu un sot fosrte gelos. Ea se indragosteste de un profesor american de la universitate, Peter (Bill Pullman) si incepe sa scie despre el in jurnal. Sotul ei Takeo gaseste jurnalul si intr-o explozie de furie o omoara pe Kayako, pe fiul lor Toshio si chiar si pisica familie, dupa care se spanzura el insusi. Un blestem se abate aupra micutie case din Tokyo si oricine intra in aceea casa moare la scurt timp.
Dupa 3 ani de la acest incident in casa se muta o familie americana. Sot si Sotie si mama sotului. Batrana incepe sa dezvolte un comportament bizar si dementie, astfel ca cei doi angajeaza un ajutor, tanara Yoko. Aceasta din urma dispare intr-un mod misterios, i-ar locul ii este luat de Karen (Sarah Michelle Gellar). Acum inecepe sa se amplifice actiunea caci niciunul din locuitorii casei, adica Matthew sau sotia sa Jennifer nu sunt de gasit asa ca suntem plimbati prin timp revelandun-i-se cele intemplate in casa, in timp ce Karen este terorizata de un spirit rau. Batrana moare in cele din urma iar politia este chemata deoarece nu este nici o urma de Matt sau sotia lui. Intre timp Karen face cercetari pe cont propriu si descopera lucrurile care s-au intamplat cu cativa ai in urma, dar spiritul lui Kayako face victime dupa victime, totul parand niste accidente. Finalul desigur lasa loc unui sequal, care va aparea 2 ani mai tarziu in 2006, dar depre asta cu alta ocazie.
Revenind la filmul nostru as putea spune ca a fost o revenire a Sarei Michelle Geller pe scena horror, cred ca cu totii ne-o amintim in I Know What You Did Last Summer sau Scream 2. Distributia este destul de interesanta, avem actori destul de nescunoscuti dar si nume ca Pullman sau Raimi. Pullman va juca mai apoi chiar si in parodia Scream 4 ceea ce este un pic neobisnuit chiar daca actorul este cunoscut pentru rolurile lui din parodii (SpaceBalls). Si deasemenea Ted Raimi (care sigur il veti recunoaste din seialul Xena/Hercules) el este un bun prieten al lui Bruce Chambell si un actor care a jucat in multe din filmele lui iar rolul lui in acest film sincer mi se pare ciudat, deoarece este destul de serios, el fiind tot timpul bufonul.

In concluzie filmul e destul de bun. Ca sfat as sugera un decor intunecat popcorn si o canapea cu multa lume, iar daca se poate o noapte furtunoasa, sigur te vei prinde de efect.

Filmul a primit un premiu pentru BMI Film Music si a fost nominalizat la alte 7 categorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu