vineri, 19 iunie 2009

Vanity Fair (2004)


Filmul in regia lui Mira Nair este o imgine perfecta a perioadei victoriene din Anglia inceputului de secol 19. Si este deasemenea ecranizarea romanului cu acelasi nume a lui William Thackerey'.

Personajul principal este Becky Sharp (Reese Witherspoon), o orfana saraca care viseaza sa ajunga in societatea de elita, la masa bogatilor am putea spune.

Inca de mica ea dezvolta o ambitie si o incredere de sine de nestramutat, cand tatal sau, un pictor sarac este nevoit sa vanda tabloul mamei sale pentru 4 Guine, ea insa afirma ca acel tablou este de valoare si merita 9 Guine.

Anii trec si micuta Becky, dupa ce si-a petrecut copilaria si adolescenta intr-o scoala de guvernante. Impreuna cu prietena ei cea mai buna, Amelia (Romola Garai), logodita cu George Osborne (Jonathan Rhys Meyers ), o familie de stare mijlocie. Bechy sta acasa la Amelia pentru un timp, unde il intalneste pe fratele acesteia Joseph, venit acasa din India unde lucra ca si administrator. Becky vede aceasta ocazie ca o adevarata evadare si decide sa-l seduca pe Joseph Sedley. Insa George reuseste sa-l convinga pe Joseph ca relatia lui cu Becky ar fi vazuta foarte urat de societate, iar acesta cedeaza.
In cele din urma Becky primeste o slujba de Guvernatoare la casa unui aristrocat morocanos, Sir Pitt Crawley. Casa lui e un adevarat dezastru, servitorii sunt obraznici si neascultatori, fetele la fel.

Becky isi propune sa faca din aceasta casa una respectabila. Asa si reuseste. Fetele lui vorbesc o franceza perfecta, iar casa arata cu adevat casa unui aristrocat.

In vizita va veni sora domnului Crawley, care locuiete la Londra. Ea este o femeie batrana si plictisita si traieste cu nepotul ei, Rawdon Crawley (James Purefoy). Toti incearca sa o linguseasca pentru a o determina sa ii treaca in testament, insa micuta Becky este cea care reuseste sa o inveseleasca pe batrana snoaba.

Astfel aceasta ii cere sa vina cu ea la Londra, iar aceasta este perfect pentru Becky. Ea se indragosteste de Rawdon si se iubesc pe ascuns. Insa cand batrana matusa afla de relatia lor si de faptul ca s-au casatorit pe ascuns il dezmosteneste pe Rawdon si o da afara din casa pe Becky.




Totul merge perfect, vor avea un copil impreuna iar Rawdon incepe sa castige destul de bine din jocul de carti.

Un moment de apogeu in determinarea caracterului lui Becky este momentul in care se declaseaza razboiul cu Napoleon. Ea se dovedeste a avea sange rege avand o atitudine de nestavilit cand Domana Bareacres ii cere sa-si vanda calul pentru a ajunge acasa. In cele din urma isi gaseste un cumparator si o cale de a scapa din infern.

Insa ramane pentru a o ajuta pe Amelia. Batalia se sfarseste curand iar Rowdon se intoarce victorios. George moare insa in batalie iar Amelia va fi ajutata de barbatul care i-a fost tot timpul alaturi si care a iubito in secret, William Dobbin (Rhys Ifans).

Becky si Rawdon se intorc la Londra unde isi cumpara o locuinta frumoasa, insa patima pentru joc a lui Rawdon ii vine de hac, iaracestia se ingroapa in datorii. Vecinul lor, Marchizul de Steyn, care se dovedeste a fi acelasi om bogat care a cumparat pictura mamei ei in copilarie ii vine in ajutor si o impodobeste pe Becky cu bijuteriile cele mai scumpe.

Dragostea lui Becky pentru Rawdon se dovedeste a fi pe al doilea plan, caci faptul ca e in societatea inalta si de prima clasa este mult mai important pentru ea.

Finalul este unul destul de tragic, caci Becky isi paraseste copilul, Rawdon dandu-l in grija fratelui lui mai mare. Dupa catva timp el va muri, de febra Tifoida in Africa, iar Becky dupa multi ani se va reintalni cu Joseph si va porni cu el intr-o adevarata aventura in India.

Filmul a castigat premiul pentru cele mai bune costume la Golden Satellite Award si a fost nominalizat la alte 3 categorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu