luni, 15 iunie 2009

Stigmata (1999)


Filmul lui Rupert Wainwright a trezit destul de multe controverse in randul cineastilor. Unii considerandu-l de valoare altii cristicandu-l spunand ca incearca sa transmita prea multe mesaje, care in cele din urma se pierd pe drum.

In opinia mea cred ca idee centrala al acestui film o reprezinta evanghelia lui Toma, unul dintre documentele gasite in pesterile de langa marea moarta.

Filmul aduce o mare critica bisericii in general si Vaticanului in special. Se spune ca in Evanghelia lui Toma, Iisus ii sfatuieste pe oameni sa nu creada in biserica si religia organizata, deoarece nu e nevoie de ele pentru a gasi un loc in paradis, credinta este de ajuns.

La inceput actiunea este divizata in doua planuri. In primul se gaseste parintele Andrew Kiernan (Gabriel Byrne), un fost om de stiinta care a ales calea credintei, deoarece stiinta nu-i oferea raspunsurile pe care le cauta. El este cel care se ocupa cu validarea miracolelor din partea Vaticanului. Noi il gasim intr-un mic sat Brazilian, Belo Quinto, unde investigheaza o statuie a maicii domnului care plange cu lacrimi de sange. Se pare ca acest fenomen a inceput odata cu moartea parintelui paroh, Alameida.

In alt plan, la multe mile departare, Frankie Page (Patricia Arquet) isi traieste viata linistita, pana cand mama sa aflata in croziera in Brazilia ii trimite un pachet, incare se afla rozariul furat in costiugul parintelui mort Alameida. Deacum totul se schimba in viata ei. Ranile indurate de Hristos inainte si in timpul rastignirii incep sa apara pe corpul ei iar ea se comporta de parca ar fi posedata.


In timpul unei astfe de crize, pe cand se afla in metro, Frankie este observata de un preot iar acesta raporteaza Vaticanului cele vazute. Destinul face ca preotul Andrew sa fie trimis sa investigheze cazul.

Acesta este trimis la Pittsburgh. Incepe sa o cunosca mai bine pe Frankie iar in final, dupa o serie de investigatii si scenarii stranii descopera Evanghelia lui Toma pe care biserica incerca sa o musamalizeze. In final, dandu-si seama de gravele consecinte care le-ar putea avea asupra bisericii, daca acest text ar fi dat publicitatii, superiorul lui Kirnan, Cardinalul Daniel Houseman (Jonathan Pryce) vine si el in America incercad sa scape de problema.


In final Andrew trebuie sa o salveze pe Frankie din mainile bisericii care a slujit-o cu atata devotare.

Filmul are la activ 4 nominalizari: Saturn Award (Best Horror), Blockbuster Entertainment Award (Favorite Actor - Horror, Favorite Actress - Horror, Favorite Supporting Actor - Horror), Golden Reel Award (Best Sound Editing - Music (Foreign & Domestic)), Razzie Award ( Worst Supporting Actor)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu