marți, 13 noiembrie 2012

Argo (2012)


Regizor: Ben Affleck
Scenaristi: Chris Terrio, Joshuah Bearman
Actori: Ben Affleck, Bryan Cranston, John Goodman, Alan Arkin 

Gen: Drama, History, Thriller


Imdbhttp://www.imdb.com/title/tt1024648/
Site oficial: http://argothemovie.warnerbros.com/
https://www.facebook.com/TheExpendablesMovie

Cuvinte cheie: Iran, revolutie, film SF, orient, 
Nota mea: 4.9/5






Dupa extraordinarul "Gone baby gone" in care Affleck pune in evidenta talentul fratelui mai mic, Casey Affleck  si dupa succesul extraordinar al filmului "The Town", in 2010, probabil, unul dintre cele mai bune filme despre "banck jobs" al ultimului deceniu, Affleck revine in forta atat ca regizor cat ca actor in filmul Argo, un thriller politic despre criza ostaticilor din Iran din 1979. 



Argo este falsul film de care serviciile secrete americane s-au folosit pentru a elibera 6 angajati ai Ministerului de Externe din Ambasada Americana din Teheran, acestia au reusit sa scape din cladirea asediata si sa se refugieze in casa ambasadorului canadian.
Acest moment al istoriei americane s-ar putea spune ca este inceputul luptei impotriva terorismului, cei 52 de ostatici din ambasada fiind tinuti pentru 444 de zile in captivitate. Filmul nostru se foloseste foarte maiestruos de imagini filmate din acele zile, atat in Iran cat si pe strazile Americii unde oamenii ieseau pentru a demonstra impotriva iranienilor si a noului regim. Acum poate va intrebati de ce s-au concentrat cei de la Hollywood pe cei 6 si nu pe cei 52. In primul rand, dupa cum spun si multe articole despre incident, si dupa cum marturisesc ostaticii insisi, povestea lor a fost oarecum trista si lipsita de aventura. Pe cand povestea celor 6, este mult mai interesanta si se vinde mult mai usor, dupa cum marturiseste si Ben Affleck.



Cei care nu sunteti interesati de istoria Iranului si ce a dus la Revolutia Islamica treceti peste asta ( sursa - Wikipedia):
Filmul debuteaza cu o scurta istorie care pune in tema spectatorul cu locul unde se v-a desfasura actiunea. Se incepe chiar de la Imperiul persan care era un adevarat Colos in Orientul Apropiat si Mijlociu pana in 330 i.H. cand este cucerit de Alexandru cel Mare si anexat lumii eleniste. Teritoriul va ramane in istorie, insa sub denumirea de Persia pana in 1935, cand politic se va numi Iran.
Incepand cu anul 1502, statul persan este condus de un Shah, titlu dat regilor sau imparatilor. Aceasta forma de guvernare a ramas activa pana la evenimentele prezentate de film, adica Revolutia Iraniana sau Revolutia Islamica, cand ultimul Shah, Mohamed Reza Pahlavi este detronat si fuge in Statele Unite ale Americii. Poate ca pare plictisitoare aceasta istorie insa pe mine, sincer, aceste filme care se bazeaza pe evenimente reale imi incita pasiunea pentru evenimetele trecute, si mi-am dat seama ca despre aceasta parte a lumii nu stiu aproape nimic si ceea ce stiu sunt doar franturi. Inchizand aceasta paranteza, revin la personalitatile istorice care au fost titlu pe prima pagina  a ziarelor vremii. Nu stiu cine a auzit de operatiunea Ajax, probabil doar cei pasionati de spionaj si geopolitica, dar se spune ca aceasta operatiune a fost prima in care SUA a rasturnat de la putere un guvernator civil ales (si nu va fi pentru prima data, nu-i asa). Aceasta se intampla in 1953, dupa aceasta data, regimul lui Reza a devenit unul intens autocratic (va amintiti de "The Wave - 2008"). Sprijinit de SUA a reusit sa modernizeze infrastructura iraniana dar in acelasi timp a inlaturat orice alta oponenta politica, cu ajutorul serviciului de informatii SAVAK (Serviciul de spionaj). 



Acum apare in scena domnul acela cu barba si tupan pe care sigur l-ati vazut in poze din lumea orientului mijlociu, acesta se numeste Ayatollah Ruhollah Khomeini, un opozant direct al Shah-ului, inchis pentru 18 luni. Neincetand sa instige, chiar si din inchisoare impotriva Shahului si a Statelor Unite este trimis in exil in Turcia, Irak si in final in Franta de unde continua sa militeze. Aceasta se intampla in 1964.



Ayatollah Ruhollah Khomeini
Acest Che Guevara al Iranului, dispretuit de lumea vestica si adorat de iraniei este fondatorul statului islamic, sau ce a urmat dupa revolutia care a inceput in ianuarie 1978. La un an de la inceperea revolutiei Shahul fuge in America iar Ayatollah Ruhollah se intoarce la Teheran, armata se declara neutra iar rebelii si trupele de guerilla pornesc impotriva trupelor inca loiale shah-ului. Mor foarte multi oameni, zeci de mii, iar in decembrie 1979 este adoptata o constitutie teocratica iar Khomeini preia fraiele statului. Deoarece Shahul e ocrotit de americani iranienii nutresc tot mai multa ura pentru State rezultand in manifestatii de strada si in cele din urma la ocuparea ambasadei in noiembrie 1979 de catre studenti, care acuzau angajatii de acolo ca fiind spioni CIA care doreau rasturnarea guvernului revolutionar, ca in 1953. Aceasta actiune se spune ca ar fi fost realizata fara aprobarea lui Khomeini dar incurajata si aplaudata mai apoi de acesta.


Scena la ambasadda Statelor Unite din Teheran in 1978
Revenin la filmul nostru si incheind istorioara...

In aceasta toamna presa de peste ocean a atins din nou aceasta particica din istoria SUA, cu ocazia lansarii filmului, multi dintre cei 52 de ostatici si cei 6 protagonisti au fost in vizorul presei si al publicului sau au participat la filmari. Probabil ca pe multi dintre spectatori, acest film i-a miscat, i-a emotionat, i-a facut sa verse o lacrima pentru vechiul rosu, alb si albastru si trebuie sa recunosc ca si eu am ramas profund impresionata de film cand l-am vazut in, in special momentele de final cand desi sunt cam pline de clisee cinematografice te tin un pic ca pe ghimpi... desi sti ca cei 7 trebuie sa scape tot esti interesat sa vezi ce ii va incurca sau ce ii va face sa intarzie. Per ansamblu filmul este foarte bine turnat. Actorii isi joaca foarte bine rolurile iar replicile sunt in parte comice, cand aparcei doi Hollywood-ieni dar si serioase si chiar dramatice pe taramul Iranian. Azi dupa ce am citit atatea articole cu privire la incident si m-am familiarizat mai mult cu contextul istoric din care este luat, filmul mi se pare film iar viata reala e viata reala. Dar cu toate acestea filmul realizeaza un total bun (nu degeaba a fost nominalizat la golden globe si probabil va fi nominalizat la Oscar) as putea sa spun care isi merita cele 2 ore pe care le petreci in cinema, chiar si pentru informatiile care le transmite, caci sincer eu nu stiam de chestiunea asta inainte de a vedea filmul si chiar mi-a trezit interesul.

A! si daca credeti ca scena de final a fost un pic trasa de coada si prea "dramatica" nu va inselati, a fost mult mai simplu in realitate.

Replici de tinut minte: "Argo fuck yourself"; "Bad news, bad news. Even when it's good news, it's bad news. John Wayne in the ground 6 months and this is what is left of America."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu