vineri, 10 aprilie 2009

Twelve Monkeys (1995)


Criticii spun despre acest flm ca este capodopera cea mai de pret a regizorului Terry Gilliam. A fost nominalizat la 2 Oscaruri si a mai castigat alte 10 trofee si premii.

Un pasaj de la inceputul acestui film descrie cel mai bine ceea ce se intampla:

"Between the past and the future, sanity and madness, dreams and reality, lies the mystery of the Twelve Monkeys... The year is 2035 and human kind subsists in a desolate netherworld following the eradication of 99% of the Earth's population, a holocaust that makes the planets surface uninhabitable and mankinds destiny uncertain." (Intre trecut si viitor, sanatate si nebunie, vise si realitate, minciuni si mister ale celor 12 Maimute. Este anul 2035, iar speta umana supravietuienste intr-o lume neandentrala, dupa eradicarea a 99% din populatia globului, un holocaust care face ca suprafata planetei nelocuibila si destinul uman nesigur).

Cole (Bruce Willis) un "voluntar" din viitor, calaltoreste in trecut pt a gasi mai mute indicii legate de Armata celor 12 Maimute si sa gaseasca un posibil leac pentru virusl ce a pus stapanire pe planeta. El o intalneste in trecut pe Dr Kathryn Railly (Madeleine Stowe), care este singura care ajunge sa-l creada si sa-l ajute. Este o continua lupta intre realitate si vis/halucinatii, cei doi ajung sa creada la un momendat intr-o realitate alternativa si anume faptul ca lumea nu va fi exterminata iar Cole nu vine din viitor, totul se naruie desigur, iar intr-un final filmul transmite un mesaj puternic si anuma ca fiecare om e destinat pentru un scop anume, iar viitorul nu poate fi schimbat, totul decurge de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu