duminică, 21 februarie 2010

DayBreakers


DayBreakers, al doilea horror al regizorilor germani, Michael si Peter Spiering. Dupa ce au lasnsat hilarul, am putea spune silly-ul Undead(2003), inspirat probabil si sigur din vechile filme ale lui Romero, Sam Raimi sau Peter Jackson. Neexperienta si-a spus cuvantul la acest film. Cei doi au incercat sa-l faca din aceeasi categorie cu Undead, un horror, SF, ironic, insa in unele momente cursul actiunii este plin de cliseele moderne ale unui film horror combinat cu actiune.
Subiectul filmului se pliaza pe societatea de azi, subiectul de focus este criza, insa in cazul vampirilor, o criza de mancare, sange. Actiunea are loc in 2017, cand cea mai mare parte a populatiei a fost transformata in vampiri iar oamenii au devenit o specie pe cale de disparitie (interesant nu am putea spune ca se intoarce roata), vampirii vaneaza oameni pentru a-i inchide in ferme si a le colecta sangele. Din pacate numarul vampirilor devenise atat de mare si cererea de sange atat de mare incat cea mai mare corporatie de clectare a sangelui trebuie sa gaseasca un substitut pentru sangele uman cat mai aproape de cel adevarat. Personajele principale impartite ca de obicei in rele si bune isi indeplinesc misiunea c succes pana la sfarsit ca sa spunem asa cei rai platesc pentru faptele lor, iar cei buni sunt rasplatiti.

Nu as putea sa spun ca a fost unul din rolurile care il vor defini mai tarziu pe Eathan Hawke sau Sam Neil, sigurul care am putea spune ca a salvat situatia e Willem Dafoe, perosnajul lui as putea spune ca face legatura dintre ironic si serios, toate celelalte personaje joaca destul de serios, tratand subiectul filmului poate prea serios, poate ca Dafoe e singurul care se plieaza pe ceea ce au vrut sa faca ce doi regizori. Neexperienta si poate faptul ca au avut de lucrat cu nume sonore precum Hawke sau Neil i-a intimidat si nu au reusit sa-si spuna punctul de vedere asa cum trebuie. Ideea principala oscileaza intre imaginea din lumea de azi oglindita in arta (criza economica) si ideea ca vampirii sunt defapt o rasa inferioara, ei depind de oameni si le e frica de ei. Sau poate ca aceste doua idei se intersecteaza in acest film (realul imbracat in fantastic, sacru si profan....hai sa nu exageram - cred ca mie dor de ELIADE;)) ) asa sa revenim la oile noastre, caci Eliade nu are nici o legatura cu ce se intampla aici.
Eu zic ca filmul merita vazut, daca sunteti obijnuit cu genul horror si cu ai sai vampiri, nu o sa fie un film care o sa va sperie, mesajul lui o sa va placa, chiar daca efectele speciale nu sunt chiar atat de speciale (clisee care se intalnesc de obicei in filmele cu vampiri - vampiri in flacari la lumina zilei sau explodand, si mult sange).
Viziionare placuta si aveti grija pe unde mergeti noaptea;)

Un comentariu:

  1. Sunt de acord ca filmul sufera de cateva clisee de care toti suntem saturati pana-n gat sa le vedem, dar trebuie mentionat ca filmul are destule momente interesante si idei destul de impresionante (mai ales felul in care depicteaza cum vampirii traiesc intr-o societate moderna - cafea "indulcita" cu sange, careva?) pentru care merita vazut.

    Desi Ethan Hawke s-a descurcat de minune, sunt de acord ca nu acesta este rolul care il va defini mai tarziu in cariera lui. Ca punct de referinte, recomand filmul "Gattaca", un sci-fi din '97 cu Hawke, Uma Thurman si Jude Law. Ethan Hawke este chiar impresionant in acel rol.

    Ma bucur ca am dat de blogul tau, se pare ca avem gusturi foarte similare in filme. Numai bine in continuare!

    RăspundețiȘtergere