miercuri, 16 septembrie 2009

Martyrs (2008)


Unul dintre cele mai brutale filme al tuturor timpurilor?
Probabil.
Degeaba, francezii astia stiu ei ce stiu. Cand am citit prima data de filmul asta pe situl lui Coop (Dark side) mi-am dorit sa-l vad. Si am fost socata de-a dreptul. Pascal Laungier si-a creat prin acest film o platforma de lansare extraordinara si zvonurile cum ca el ar face un remake la Hellraiser sper sa se adevereasca pentru ca ar face probabil din el unul dintre cele mai memorabile filme horror ale tuturor timpurilor.
Atat martyrs cat si Hellraiser pot fi (si au fost de unii) incluse in clasa filmelor care ar putea ofensa religia cuiva...daca se poate spune asta.

Sincer nu m-am documentat foarte mult despre acest film inainte sa il vad, nici chiar review-ul lui Coop nu l-am citit pe de-antregul, am vrut sa fie o surpriza pentru mine. Am vazut trailerul si atata tot. Si cred ca o sa fiti de parere cu mine dupa ce o sa vedeti atat trailerul cat si filmul ca nu va veti astepta la un asemenea intorsura a situatie, dar trebuie sa va ganditi ca majoritatea lucrurilor pe care le vedeti in trailer se intampla in prima jumatate a filmului.Am citit despre relactiile publicului la acest film si se pare ca e atat de brutal incat a produs greta in cinema-uri si unele persoane au si vomitat sau ar fi varsat lacrimi.Filmul este a inceput un slasher, mult sange si cateva aparitii care ar putea sa te sperie, dar evolueaza de la mijloc incolo catre un thriller psihologic, bazat pe faptul ca scopul scuza mijloacele si totul este permis in numele lui Dumnezeu, in cautarea divinitatii. Acest concept destul de periculor este tratat in film cu o deosebita atentie. Directorul si scriitorul Pascal Laungier a avut de unde sa se inspire pentru acest film, deoarece crestinatatea a avut o istorie destul de tulburatoare si cruda, deoarece s-au comis nenumarate crime in numele lui Dumnezeu si al Bisericii Crestine.

Nu o sa va povestesc actiunea acestui film...e pacat si e si destul de greu fara sa intri in detalii, iar daca intri in detalii strici tot farmecul. Dar totusi o sa va mai aburesc un pic cu el, deoarece merita si sincer va spun ca m-a miscat si mi-a placut la nebunie.
As mai putea sa va spun ca acest film face seria Saw sa nu mai para atat de tare si asta datorita violentei si a batailor. Stai si te uiti la filmul asta si te gandesti cat o sa mai tina si de ce, de ce atata violenta. Desigur ca la sfarsit ti se va revela o parte din mister, dar probabil ca vei sta cateva ore bune sa digeri cea ce sa intamplat defapt si scopul acelei torturi. Tineti bine minte cei care vreti sa va uitati la filmul asta: Saw si Hostel sunt mici copii pe langa el.(Ce dur a sunat asta, zici ca e un blestem).

Deci sfatul meu e ca filmul merita vazut. Sunt doar vreo 97 de minute dar pare mult mai mult la ce intensitate decurge filmul. Pot sa zic ca nu exista nici un moment mort, tot timpul traiesti la maxim. Iar inca un mic sfat...daca sunteti chiar atat de socati incercati o pauza de aer proaspat sa puteti sa vedeti si finalul caci merita.

Un comentariu:

  1. sterge filmu asta de pe fata pamantului ^^. oarecum a fost tare, poveste ...interesanta... tortura cat cuprinde.....si exploateaza frica de moarte a babalacilor :))

    RăspundețiȘtergere