miercuri, 9 ianuarie 2013

Anna Karenina (2012)


Regizor: Joe Wright;
Scenaristi: Tom Stoppard, Leo Tolstoy;
Actori: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson; 
Gen: Drama;

Imdbhttp://www.imdb.com/title/tt1781769/
Site oficialhttp://focusfeatures.com/anna_karenina/

Cuvinte cheie: Rusia, Tolstoy, iubire, gelozie, sinucidere
Nota mea: 3/5

Dupa sucesul pe care l-au avut cu filme ca Atonement (2007) si Pride and Prejudice (2005), amandou inspirate din romane de succes, duo-ul Joe Wright si Keira Knightlei revin acum pentru a pune in scena, literalmente (si veti vedea de ce...), unul dintre cele mai iubite romane rusesti, o capodopera literara, Anna Karenina a lui Lev Tolstoy. Probabil ca multi dintre voi ati citit romanul, asa ca nu o sa insist cu multe detalii din cursul intamplarilor...
Anna (Knightley), personajul in jurul caruia se invarte acest univers, pare a fi fericita intr-o casatorie lipsita de pasiune alaturi de Karenin (Law), un important oficial al guvernului, insa se indragosteste de ofiterul de cavalerie, contele Vronsky (Taylor-Johnson), alaturi de care traieste o poveste nebuna de iubire, insa ca in orice iubire "in afara legii", totul ia o intorsatura groaznica.




Ca orice adaptare dupa un roman, filmul incearca sa isi aduca un aport de originalitare, dar in acelasi timp se doreste sa nu se indeparteze prea mult de esenta romanului. Daca filmul este original? da intradevar este...Dupa cum spuneam si la inceput Wright a pus in scena romanul tolstonian, ceea ce vreau sa spun e ca filmul asta s-a jucat intradevar pe o scena de teatru/opera. Dupa ce am citit mai multe articole de pe sit-ul filmului am aflat ca Wright ajunge la aceasta decizie din cauza falsei imagini a vietii de la palatele "de fitze", cum le-am  spune azi, din Sankt Petersburg si Moskova. 



Regizorul doreste sa accentueze ideea de teartumundi, deoarece societatea de atunci era inundata de haine aduse din import de la Paris, care pareau foarte dramatice, o prudenta care se apropie de spectacol, a omanenilor in comportamentul lor zilnic, spatii supradimensionale, fie ca erau case, sali de concerte sau pistele pentru curse, toate acestea duceau la o existenta superficiala, teatrala chiar, un spectacol cu maniere, decor, idei si cultura importate. De aceea se hotareste sa puna totul intr-ul teatru decadent, nu ca si cum ar fi fost o sceneta ci ca si cum viata in Rusia ar fi fost o experienta teatrala. 




Proiectul a devenit unul foarte pretentios, pe scena de teatru se intrepatrund o gara, un patinoar, labirunturi, localuri si strazi obscure ale Mosckovei, gazduieste o serata impresionanta si chiar o cursa de cai. Iar in acest amalgam de decoruri care se schimba in fata ochilor nostrii, in centrul tuturor este iubirea. 

Echipa de productie declara ca nu au dorit sa faca o expunere clasica a romanului si astfel sa se confunde cu alte adaptari ale acestuia ci au dorit sa contempleze dragostea in societatea Rusiei Imperiale din anii 1870.
Se prezinta mai multe contururi ale sentimentelor omenesti, dragostea ca respect intre cei doi soti, Karenin si Anna la inceput, dragostea pasionala, Anna si Vronsky, dragostea inocenta si pura, Levin si Kitty, la polul opus aflandu-se Stiva si Dolly, dragostea pentru propiul fiu, loialitate si prietenie, invidie, rautate. Mie mi s-a parut ca regizorul a reusit sa accentueze aceste sentimente umane prin scenele prezentate, scena dansului celor doi care parca curge in intoarceri si piruete la nesfarsit sau scena in care Anna este barfita la teatru, o pune intr-un constrast cu societatea care considera ca a incalcat regulile. Odata ce iubirea pasionala dintre Anna si Vronsky se stinge sau as putea spune, devine "bolnava" atentia se muta in lumea "reala" a tanarului Levin, care traieste alaturi de Kity o iubire sincera si devotata. Scenele in care apar ei nu mai sunt in teatru, ci in exterior, la sat, unde e adevarata Rusie, unde oamenii sunt simpli si sinceri.



In concluzie se poate spune ca aceasta ecranizare reuseste sa fie diferita fata de alte surate de-ale sale. Jocul actoricesc nu dezamageste iar scenele si peisajele sunt deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu