Festivalul International de Animatie Anim'Est 2012 va avea loc la Bucuresti intre 5 si 14 octombrie cu deja cunoscutele sectiuni: lung si scurt metraj international, film studentesc, film romanesc, balkanimation, videoclip si advertising. Pe langa acestea vor mai avea loc expozitii, masterclass-uri, workshop-uri de specialitate precum si proiectii speciale.
Locatiile sunt Cinema Patria, Cinema Studio si Club Control. Iar mai multe informatii despre program si pretul biletelor vor fi postate in viitorul apropiat.
Scurtmetraje
In competitia internationala de scurtmetraje se intreg 45 de titluri din tari precum Franta, Japonia, Spania, Marea Britanie, Olanda Norvegia Rusia, Austria, Belgia, Polonia, Letonia dar si tari mai "exotice" cum sunt Etiopia, China, Noua Zeelanda, Australia, Chile, Mexic si Iran.
Titluri importante ce si-au lasat amprenta in acest an in lumea animatiei se vor intrece pentru trofeu, printre acestia se numara si Oh Willy, o productie belgiana semnata de Emma de Swaef si Marc James Roels, sau Edmond etait un ane/Edomnd was a Donkey, semnata Franck Dion amandoua nominalizate la prestigiosul Cartoon d'Or, cel mai importand premiu european pentru scurtmetraj de animatie. Dupa ce a poposit la cel mai mare festival de gen din Europa, Festivalul de la Annecy, productia Father va fi prezenta si la Anim'Fest. Deasemenea o prezenta inedita este si animatoarea americana Joan C. Gratz, inventatoare a tehnicii papusilor din argila pictata si castigatoarea Oscarului pentru scurtmetraj din 1992, aceasta vine la Anim'est cu productia Lost&Found.
Mai multe detalii aici
Lungmetraje
In competitia de lungmetraje internationale sunt prezente cinci productii, care fac parte din tot atatea sortimente de animatie: rotoscoping, anime, 3D, animatie stop-motion cu papusi. Filmul Alois Nebel, realizat prin tehnica de rotoscoping (jocul actorilor este convertiti in animatie) va fi proiecta in premiera nationala la Anim'est dupa ce a participat la prestigiosul festival de la Toronto, este deasemenea propunerea Cehiei pentru Oscarul de anul acesta. Gordo, calvo y bajito/ Fat, bald, Short Man este realizat cu aceeasi tehnica a rotoscopiei, dar intr-un stil mai diferit. Urmeaza anime-ul Children Who Chased Lost Voices Deep Below este filmul regizorului japonez Makoto Shinkai, numit de critici "noul Miyazaki". Aventura Selkirk, el Verdadero Robinson Crusoe este o animatie cu papusi, primul film stop-motion realizat in Uruguay. Papa, soy una zombi este o animatie spaniola in 3D nominalizata la Premiile Goya 2012, o comedie neagra s-ar putea spune.
Mai multe detalii aici
Competitia Studentiasca
Competitia studentiasca din acest an numara 32 de titluri din Maria Britanie, Elvetia, Belgia, Danemarca, Norvegia, Estonia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Croatia, Canada, China, Iran si Israel. In acest an scoala Franceza participa cu 2 scurtmetraje in timp ce Germania, scoala invitata prezinta sase scurtmetraje din patru scoli diferite. Productia Zing din Germania este nominalizata si ea la Cartoon d'Or.
Mai multe detalii aici
Creepy Animation Night
Acest eveniment ajunge la a patra editie iar anul acesta isi face intrarea inca un eveniment special The Night of Animated Bad Taste, care va avea loc pe 6 octombrie de la ora 23.00. O noapte fascinanta de kitsch si erotism la cinema Patria. The Night of Animated Bad Taste este un road show initiat de HAFF (Holland Animation Film Festival) iar organizatorii evenimentului vor fi criticul de film olandez Jan Doense, fondatorul si organizatorul Festivalului de Filmul Fantastic din Amsterdam si Michael Helmerhorst. In cadrul programului intra: clipuri pornografice de la inceputurile cinematografiei, caricaturi, filme underground, stereotipuri comerciale, trailere, incercari de fantasy sau ambitii artsy esuate, clipuri Beatles reanimate in stil Hanna&Barbera, varianta sovietica a lui Goofy, Captain America sau Popey ca raspuns la diversificarea globala, Popey infruntand inamicul japoez in filmulete de anti-propaganda din ani '40 si reclame ratate la produse jung food celebre in anii '30, deasemenea si scurte inventii ale lui Michael Helmerhost, care va fi prezent in sala. Evenimentul fiind organizat cu sprijinul Ambasadei Tarilor de Jos in Romania.
Pentru acreditarile de presa trebuie sa accesati aceasta pagina si sa completati formularu la care va incadrati (daca ati mai participat sau nu la festival), solicitarile se primesc pana in data de 25 septembrie 2012.
Din pacate pentru cei care ar fi vrut sa se mai inscrie ca voluntari, termenul limita a fost pana in 3 septembrie.
Editia din 2012 se va incheia cu Sonja&Band, intr-un proiect in care animatia live si muzica se vor impleti, dupa gala de decernare a premiilor din 13 octombrie pe scena cinematografului Patria. Mulajele Sonjei se muleaza pe melodii cand melancolice, cand jucause cu ajutorul instalatiilor create de fotograful Eddo Hartmann, un concept de succes care a poposit si pe la festivaluri din Olanda, Spania, Germania si China. Eveniment realizat cu sprijinul Ambasadei Olandei in Romania.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu