Creator: Bruno Heller, William J. McDonals, John Milius;
Actori: Kevin McKidd, Ray Stevenson, Polly Walker, James Purfoy;
Cuvinte Cheie: Roma, antichitate, imparat, soldat, crime, politica, istorie
Nota mea: 5/5
Rome...spuneti sincer la ce va ganditi prima data...la capitala extraordinara si multiculturala al Italiei...sau la HBO si serialul care a marcat lumea TV-ului pentru totdeanu. Un pioner al serialelor cu tema istorica, Rome a incercat sa arate o lume cat mai aproape de realitate, fara inhibitii si fara cenzura.
Da inainte de Spartacus si Game of Thrones a fost Rome. Doua sezoane plasate in cea mai controversata perioada istorica a Romei antice, scurta dictatura a lui Caezar si prabusirea acestuia, dar totodata ridicarea imperiului la culmi neimaginate pana atunci.
Desigur pe durata celor doua sezoane producatorii au ales sa spuna povestea intamplarilor din vremea lui Caezar, dar accentul cade si pe altceva, pe oameni, atat pe nobilime cat si pe oamenii de rand, pe soldati, personajele principale, care vor avea un rol foarte important in desfasurarea actiunii fiind doi soldati: Lucius Vorenus, interpretat de expresivul Kevin Mckidd si Titus Pulo interpretat de Ray Stevenson.
Dupa cum spuneam serialul are in centrul atentie oamenii, interactiunea dintre ei si intrigile care ajung sa le faca in lupta pentru putere. Familiile importante care se infrunta, dupa cum ne spune si istoria, sunt Julii, Junii si familia Cato.
Jocul actoricesc este unul extraordinar, ca in orice productie HBO, de altfel, si cum ne-am obisjnuit de la ei, serialul este altfel, neobijnuit, ce a socat pe toata lumea a fost nivelul de nuditate si de sex din serial, nemaintalnit pana atunci, care a fost preluat mai tarziu de seriale precum The Tudors, The Borgias, Californication si desigur, preferatul meu de acum Game of Thrones, interesant cum majoritatea din lista asta sunt istorice...nu? oare faceau oamenii mai mult sex in vechime? :P Nu prea cred ca acum suntem mult mai multi pe Pamant decat atunci...cred ca asta ramane un mister. Si ce mai e interesant si am vazut la majoritatea serialelor care infatiseaza o era demult trecuta este afinitatea producatorilor de a aduce actori din Regatul Unit sau de a folosi limba engleza, pentru ca sa fim seriosi Roma nu a avut nicio legatura cu limba engleza. Dar probabil daca stau sa ma gandesc si sa compar Xena si Hercules, care are in mare parte actori Neozelandezi care vorbesc cu accent american (cred ca ar fi fost super sod daca vorbeau cu accentul lor matern :))) ) cu Rome sau cu Game of Thrones (lasand la o parte calitatea) parca suna mai bine cu accent englezesc, e asa, mai cult parese.
Story line-ul e destul de cunoscut, toata lumea care a auzit de marele imparat roman Iuliu Caezar il stiu, producatorii nu s-au abatut de la ideile principale. Detaliile sunt demne de luat in seama aici. Lasand la o parte golociunea majoritatii personajelor, trebuie sa recunoastem ca decorurile sunt frumoase iar machiajele si costumele pe masura. HBO dand lovitura cu acest serial.
Si acum actorii, caci fara actori buni nu putem avea personaje care sa ne inspire ceva. Pot sa spun ca e partea mea favorita pentru ca mie mi s-a parut ca majoritatea s-au pliat de minune pe rolurile lor si s-au potrivit foarte bine.
Kevin Mckidd si Ray Stevenson, sau Vorenus si Pullo, "power cuple"-lul din miniserie, daca se poate zice asa, camarazi de arme si prieteni buni, lasand la o parte toti fitosii din casele mai bogate ei sunt personajele pe care se pune accentul. McKidd a aparut in ceva no-name-uri pana sa apara in Rome, dupa care a inceput sa fie distribuit si in productii ca Kindom of Haven, Made of Honour sau Piercy Jackson and the Olympians bla bla bla, stiu ultimele dou nu sunt niste capodopere extraordinare dar lumea le tine minte plus anul acesta l-am putu auzi in minunea pixard Brave. Desigur ca acum e la serialul lui, ca sa nu zic casa lui in Grey's Anatomy. Ray Stevenson...mda clar nu? genul ala de mistocar, inainte de Rome ne-am mai intalnit cu el im King Artur unde alaturi de Clive Owen a batut niste saxoni si da...a fost tot ceva roman sau ceva de genu, in orice caz avea nationalitate romana de origini obscure :P. Desigur, personajele astea doua sunt mai mult sau mai mutin inventia scenaristilor, dar sa fim seriosi, fara ele nici nu ar fi fost prea interesant serialul, ar fi fost decat o reluare seaca a istoriei, l-ar fi omorat pe Cezar, Antoniu si-ar fi dat-o naspa cu Cleopatra dupa care ar fi murit si ei, inainte ca intepatul Octavian sa castige tronul. Si ca tot l-am pomenit pe Antoniu sau Antonius, cu vreti voi sa trecem la James Purfoys. Mda cred ca in orice productie unde l-am vazut pe tipul asta era dezbracat, un pic sarit de pe fix si cu o tipa frecandu-se de el. Asta da viata. Antoniu este un personaj care sincer nu prea pot sa cred ca a fost foarte indragit, HBO a avut grija de asta, imi amitesc diferite productii in care apare acest personaj insa de cele mai multe ori e un romatic galant gata sa moara pentru Cleopatra sa, ici insa e un nesimtit, mitocan si misogin, dar pe care chiar daca nu il indragesti nu poti nici sa il urasti, parerea mea. Si sincer cred ca aceasta imagine e mult mai aproape de realitate decat oricare alta. Pe domnu' James sigur l-ati mai vazut si in alte productii cinematografice, precum Vanity Fair Resident Evil, A Knight's Tale si alte productii TV mai mult sau mai putin no name, dupa care a urmat cam acelasi tipar de personaje in Solomon Kane, Ironclane, Camelot (TV) iar anul acesta il veti vedewa in Resident Evil: Retribution alaturi de Mila Jorgovich.
Buuun sa trecem la dictator, Cezar. Caius Iulis Cezar este interpretat de cunoscutul Ciaran Hinds si el din Regatul Unit dupa cum spuneam, un actor care face parte din categoria greilor ca sa zic asa... A jucat intr-o gramada de filme dintre care as putea sa enumar Munichm There will be blood, Road to Perdition, Miami Vice, The phantom of the Opera si SURPRIZA va juca in sezonul 3 din GAME of THRONES interpretandu-l pe regele de dincolo de Zid Mance Rayder, nush inca ce sa zic despre aceasta distributie astept prima scena in care va aprea si doar atunci voi putea sa imi fac o parere buna sau proasta, un machias in lumea filmului poate sa faca miracole sau sa te afunde si mai mult in groapa...Dar sa lasam Game of Trones pentru altadata si revenim la Cetatea eterna.
Sa trcem la personajele feminine, prentu ca orice intriga buna trebuie sa aiba doua femei puternice care se incaiera intre ele, cele doua reprezentate pe care le-am ales sunt Polly Walker sau Atia si Lindsay Duncan sau Sevilia, deasemenea am mai putea-o mentiona si pe Lyndsey Marshal care a dat Cleopatrei o imagine care nu a mai avut-o pana acuma, aceea de mica si rea. Polly Walker o interpreteaza dupa cum am zis pe Atia, verisoara lui Cezar si mama lui Octavian dupa cat se pare intrigile ei au fost cele mai bune caci fiul ei ajunge in cele din urma imparat. Atia a pavat, cum s-ar spune drumul pentru personaje ca Lucretia, interpretata de Lucy Lawless sau Cercei (Lena Headey - Game of Thrones) o femeie puternica, ambitioasa si fara scrupule, pentru care puterea inseamna totul, acest rol aducandu-i un Golden Globe. Lindsay Duncan sau Servilia a fost iubita lui Cesar intr-o vreme, insa acesta a lasat-o se pare pentru altele mai tinere :P. Il iubeste inca pe dictator dar lumina ochilor ei este Brutus si lupta cu orice mijloace pentru el.
In sezonul al doilea o mare parte din actori se schimba lasand loc tineretului. Acest sezon nu pot sa spun ca mi-a placut asa de mult, Octavian devine din adolescent putin enervant intr-un deadreptul nesuferit, de parca ar fi Joffrey la 20 de ani si e inconjurat de niste adolescenti care se joaca de-a reazboiul plus Antoniu se maimutareste cu Cleopatra prin Egipt iar Vorenus e aproape nebun.
Serialul merita sa fie vazut, doar nu a luat atatea premii Emmy si Bafta pe degeaba si trebuie considerat a fi un pionier al timpurilor sale.
Be amazed by the power of HBO: